Ήτανε όμορφο θαρρώ
εκείνον τον παλιό καιρό το καπηλειό μου
γιαλός, καημός και τσικουδιά
βαρμένα μέσα στην καρδιά με τ' όνειρό μου
Και κάθε μέρα από βραδύς
ντουχιουτισμένος ο Βαρδής με το λαούτο
με το κρασί του στον οντά
στον αμανέ του να κεντά τον κόσμο ετούτο
Κι ο Σταύρος πέρα στη γωνιά
που για δυο χείλια βυσσινιά τα σιγοπίνει
παίρνει νερό σαν τραγουδεί
που το λαούτο του Βαρδή τον πόνο σβήνει
Κι ο μύρος πιάνει το χορό
το χώμα μόνο έχει οχτρό, χρυσά παλάτια
σε κάποια θάλασσα πλατιά
θυμάται κόκκινα φωτιά τα δυο του μάτια
Θυμούμαι κάθε χαραυγή
που ‘λεγα ο ήλιος να μη βγει, στην αγκαλιά σου
όνειρο βάρκα με πανιά
να σεργιανίζω το ντουνιά με τα φιλιά σου
Αργό το ζάλο μου, βαρύ
ήτανε ψεύτικος μπορεί ο έρωτάς σου
ρωτώ διαβάτες στα στενά
αν είδαν μάτια καστανά σαν τα δικά σου
Πώς να δικάσω μια ζωή
κι ένα αστέρι το πρωί που τρεμοσβήνει
στο ερειπωμένο καπηλειό
ένα μου όνειρο παλιό έχει ‘πομείνει
Χαΐνης: αντάρτης, φυγόδικος αλλα για επαναστατικούς λόγους (στη σύγχρονη Κρήτη σημαίνει χαμένο κορμί)
Οι Χαΐνηδες σχηματίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης το Μάρτιο του 1990. Πηγή έμπνευσης τους η παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και η ποίηση που την μεταχειρίζονται με σεβασμό και αγάπη, χωρίς να την τοποθετούν σε παρελθοντικό χρόνο ώστε να γίνει μουσειακό είδος...
Το 1991 οι Χαΐνηδες έκαναν το ντεμπούτο τους με τον ομώνυμο δίσκο: ‘Χαΐνηδες’. Μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα - φωνή, επίσης ψυχή του συγκροτήματος και δημιουργός των περισσοτέρων τραγουδιών), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα - φωνή), Γιώργος Λαοδίκης (τουμπελέκι), Μίλτος Πασχαλίδης (κιθάρα - φωνή), Κάλλια Σπυριδάκη (φλογέρα - φωνή). Όταν το 1991 εκδίδεται ο δίσκος αυτός, βρίσκει μια θερμότατη υποδοχή από το κοινό και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ασυνήθιστη για μια ομάδα μουσικών που κομίζει μια μουσική που ξεφεύγει από τους συνήθεις ήχους και παράλληλα κινείται εκτός του συστήματος προώθησης και διανομής δίσκων. Τα τραγούδια ‘Τση γιαγιάς τα παραμύθια’ και ‘Το καπηλείο’ αμέσως ξεχώρισαν, χωρίς όμως να είναι τα μοναδικά όμορφα αυτού του δίσκου.
Μετά τον πρώτο τους δίσκο οι Χαΐνηδες συνέχισαν και συνεχίζουν τη δημιουργική διαδρομή τους. Ακολούθησαν οι δίσκοι ’Κόσμος κι όνειρο είναι ένα’, ’Με κόντρα τον καιρό’, ’Το μεγάλο ταξίδι’, ’Ο ξυπόλητος πρίγκιπας’ και τελευταίος ο δίσκος ’Δελτίο ειδήσεων’.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Ηρακλείωτικη εφημερίδα ‘Το Κύμα’, για το τελευταίο τους δίσκο, στις 2 Νοεμβρίου του 2002: «Δελτίο Ειδήσεων, μια νέα μουσική εργασία από τους Χαΐνηδες με σύγχρονες απόψεις για τον κόσμο που ζούμε και μας περιβάλλει. Μια διαμαρτυρία για τις κατασκευασμένες ειδήσεις των κραταιών ΜΜΕ και μια προσπάθεια ανάδειξης της αλληλεγγύης των λαών. Μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης μπροστά στα προβλήματα που ταλανίζουν την παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα.
Από τη ράχη του βουνού
Αύριο θ’ αντικρίσεις
Ήλιο στην άκρη τ’ ουρανού
Αμα στο πόνο τ’ αλλουνού
Μαζί κι εσύ δακρύσεις
Μια δουλεία πρόκληση για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των ΜΜΕ. Είναι ενάντια στην προσπάθεια χειραγώγησης κι ελέγχου της δημιουργικότητας των εκφραστών του λαϊκού πολιτισμού από τις βιομηχανίες κατασκευής ειδήσεων, θεάματος και από τους εκπροσώπους των ισχυρών, διεθνών και ντόπιων συμφερόντων. Αντιστέκονται σα μουσικό σχήμα στο μέτριο και εφήμερο που κυριαρχεί, ασφυκτιούν στα έργα ανάξιων κυβερνώντων ανδρών, αγωνιούν μπροστά στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και ασφυκτιούν στις μάγγανες ενός τεχνικοοικονομικού πολιτισμού που προσπαθεί να επιβάλλει την παγκόσμια κυριαρχία των ισχυρών με κάθε μέσο και τρόπο. Οι Χαΐνηδες προτείνουν με το έργο και τη στάση ζωής που ακολουθούν.»
Σήμερα οι Χαΐνηδες είναι οι Δημήτρης Αποστολάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Μαρία Κότη, Αλέξης Νόνης, Μιχάλης Νικόπουλος, Δημήτρης Μπρέντας και Αντώνης Σκαμνάκης.
Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, είναι γεγονός ότι μετά την έκδοση του πρώτου τους δίσκου άνοιξε ο δρόμος προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες να αγκαλιάσουν την κρητική παράδοση, προσπαθώντας παράλληλα να την εμπλουτίσουν με νέα στοιχεία τόσο στη μαντινάδα όσο και στα όργανα τα οποία επέλεγαν. Ίσως να πρόκειται για μία απλή χρονική σύμπτωση, ίσως να βοήθησε σε αυτό η μεγάλη απήχηση του πρώτου δίσκου των Χαΐνηδων.
Σημαντικές είναι και οι συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών στους δίσκους των Χαΐνηδων. Πιο συγκεκριμένα έχουν συμμετάσχει οι: Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Μανώλης Λιδάκης, Ψαραντώνης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Βασίλης Σταυρακάκης και Γιάννης Χαρούλης.
Από την Κρήτη ως τη Μικράσια από εκεί στην Ανατολή και πάλι πίσω στα Βαλκάνια δείχνει πως φαντάζονται το ταξίδι της μουσικής οι Χαΐνηδες. Πλούσια ενορχήστρωση ώστε να συνοδεύει τα εκρηκτικά ηχοχρώματα, πάθος και μεράκι. Στίχοι για το νόημα και το νήμα της ζωής, για τα ανθρώπινα ασθήματα, για την ίδια την αλήθεια των πραγμάτων. Ένα μουσικό σχήμα που στις ζωντανές του εμφανίσεις ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, σιγοτραγουδάει την παράδοση και τη χρησιμοποιεί σα γέφυρα για να ενώσει το χθές με το σήμερα και κραυγάζει το τραγούδι της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας. Μουσικές και στίχοι για να ανοίξει μια χαραμάδα φως.
Φωτογραφίες καθώς και πληροφορίες για τις εμφανίσεις των Χαΐνηδων θα βρείτε επίσης στη διεύθυνση http://www.myspace.com/hainides
ακούστε το και δείτε ένα ωραίο slideshow:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου